Meet the French Cities – 5 juni 2018

Op 5 juni a.s. organiseren wij een B2B networkevent over Franse steden en alles wat er in de omgeving te doen is.
Locatie: Level Eleven, Amsterdam (naast het Centraal Station)
Tijd: van 10u30 tot 14u30 netwerkevent inclusief walking lunch
Bestemmingen/steden die aanwezig zijn: Annecy, Auxerre, Beaune, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne, Clermont-Ferrand, Deauville, Dijon, Lyon, Metz, Montpellier, Nancy, Toulouse, steden vertegenwoordigd door Bourgogne-Franche-Comté en Bretagne en Galeries Lafayette (die in veel grote Franse steden te vinden is).
Zij nemen lokale producenten mee om je specialiteiten te laten proeven, maar waar je klant ook ter plaatse welkom is.

Meer informatie over de aanwezige exposanten:

ANNECY
Het meer van Annecy: hier leef je goed, en op.
Dit door bergen omzoomde meer inspireert en verleidt al sinds mensenheugenis iedere bezoeker met zijn schoonheid. Tegen het jaar 1900 werd die aantrekkingskracht versterkt door de opkomst van watersport en badtoerisme. Vanaf die tijd voerde men promotiecampagnes voor het meer en verschenen er de eerste grote hotels en vakantiehuizen.
Een eeuw later is er in wezen niet veel veranderd: in Annecy worden lichaam en geest nog altijd op en top verwend!
Een goed leven is er in de eerste plaats mogelijk dankzij de weelderig natuur, waarin je zowel stil kan genieten als actief kan zijn.
Maar ‘goed leven’ gaat hier ook in een adem met ‘goed eten’: rondom het meer vind je zeven sterrenrestaurants en tal van locale producenten van eerlijke en goede voeding.
En dan is er ook nog het prettige levensritme, waarin mensen de tijd nemen voor het heden maar ook voor het verleden, toen legendarische mannen als Jean Jacques Rousseau en Paul Cézanne hier ronddwaalden.
Kristalhelder water, eindeloze bossen en bergen, pittoreske straatjes en een uitbundige keuken: Annecy is de plaats om geestelijk en lichamelijk bij te tanken

AUXERRE
Auxerre: 100 procent Bourgondisch, anderhalf uur van Parijs
Veel Franser én bourgondischer vind je ze niet: Auxerre is een heerlijke plattelandsstad met een uitstekende ligging tussen wijngebieden als Chablis, Irancy en Saint Bris le Vineux. De stad is ook ‘une Ville d’Art et d’Histoire’ met een opmerkelijk rijk cultureel erfgoed en een van de mooiste rivieraanzichten van Frankrijk. In het goed geconserveerde oude centrum vind je tal van vakwerkhuizen en de abdij St. Germain met zijn crypten uit de zesde eeuw. Een mooie klokkentoren torent uit boven een gezellige drukke buurt vol mooie winkels en gastronomische adressen.
Auxerre is een ‘Unesco Hub’ dankzij zijn gunstige ligging tussen Parijs en bijvoorbeeld de basiliek van Vézelay, de abdij van Fontenay en de bouwplaats waar het middeleeuwse kasteel van Guédelon aan het verrijzen is.
Wie van actieve vakanties houdt kan vanaf Auxerre het Canal du Nivernais gaan ontdekken of hier aanhaken bij de Ronde van de Bourgogne per fiets. Maar er is nog zoveel meer: de stad en zijn omgeving zijn een ware speeltuin voor allerlei sportieve activiteiten, voor jong en oud.

BEAUNE
Een speciaal klimaat, afgestemd per bezoeker!
Het charmante Beaune ligt tussen de ‘Climats de Bourgogne’: eeuwenoude wijnpercelen met ieder hun eigen specifieke klimaat en daarom in 2015 bijgeschreven op de UNESCO-erfgoedlijst. Ook iedere bezoeker vindt in Beaune precies  dat waarbij hij of zij zich fijn voelt. Zo kun je het middeleeuwse centrum bezoeken om z’n historie maar ook om er leuk te shoppen. Het beroemde Hôtel-Dieu (een oud armenhospitaal) ontvangt meer dan 400.000 bezoekers per jaar. Maar ook de wijnkelders van de stad en de wijnkastelen eromheen trekken veel – dorstige – toeristen. Net als de regionale producenten van mosterd, truffel, kaas en andere heerlijkheden.
Beaune ligt op de Route des Grands Crus die natuurlijk de prestigieuze wijngaarden van de Côte de Beaune aandoet zoals Pommard en Meursault. Door het wijngebied is het ook goed fietsen: ‘La voie des vignes’ is een fietsroute van Beaune naar Santenay (22 km zuidelijker).
Overnachtingsadressen te over in alle categorieën, zowel in de stad als tussen de wijnranken. Ook restaurants zijn er in soorten en maten, waaronder acht sterrenrestaurants. Misschien goed te weten dat het Hôtel-Dieu een seminar-centrum heeft. Beaune is très bien voor al uw evenementen!

STEDEN IN DE BOURGOGNE-FRANCHE-COMTÉ
Al het goede geconcentreerd in een paar echt mooie steden
De regio Bourgogne-Franche-Comté is binnen een dag vanuit heel Nederland te bereiken en  grossiert in interessante steden en stadjes waar het historisch erfgoed perfect bewaard is gebleven.
Je kunt er zonder auto uitstekend uit de voeten en overal staan stadsgidsen klaar. Dijon en Beaune hebben een gastronomisch imago dankzij hun wijn en mosterd. Bij Belfort en Montbéliard zijn de trefwoorden vestingwerken en Peugeot-fabrieken.
Rivieren als Saône, Doubs en Yonne brengen stromen toeristen in vervoering die langs hun oevers wandelen in steden als Auxerre, Besançon, Dole, Chalon en Mâcon. Allemaal plaatsen met een menselijke maat en met kleurrijke markten waarop je aan niets anders meer denkt dan lekkere dingen zoals lekkere kazen en wijnen. Voor wie niet wil lopen staan leenfietsen klaar, er zijn stadstours mogelijk, de boetiekjes zijn origineel en de terrassen en restaurants houden het lokaal door wereldberoemde wijnen en gerechten te serveren.
Daarna lekker uitbuiken in een mooie tuin of gastvrij park, en misschien nog een museum ‘doen’. Dit is het soort goede leven dat nooit verveelt!

MONTPELLIER
In de stad en buiten de stad: Montpellier heeft magnetische effecten…
Eenmaal verslingerd aan Montpellier hoef je nergens anders meer naartoe. Want deze zinderende zuidelijke stad heeft het allemaal: oude stadswijken, nieuwe architectuur, de ruige natuur op een steenworp afstand en de geur van de nabije zee altijd binnen neusbereik. Het is duidelijk een mediterrane plaats, met een open houding naar al het interessante wat de wereld rond de Middellandse Zee kan bieden.
In de stad mag niemand de Place de la Comédie niet missen, noch de medische faculteit, de binnenplaatsen van de stadspaleizen, de fonkelnieuwe moderne gebouwen en het musée Fabre. Net daarbuiten wachten het imposante kasteel van Castries en de kathedraal van Maguelone op een bezoek.
En er is nog zoveel meer! Langs de Middellandse Zee liggen eindeloze fietspaden en ook in het grootse wijngebied kan je vele uren zoet zijn. De kalme dorpjes van de Languedoc hebben een typische eigen uitstraling en herbergen vaak verrassende musea en gebouwen. En anders maak je er eens een keer een dorpsfeest of een sportevenement mee. De mensen hier zijn gelukkig, want ze hebben hun plek gevonden. En u? Misschien wilt u ook wel nooit meer weg…

DEAUVILLE
Waar elegantie de vorm aanneemt van een charmant stadje
Een elegante en prestigieuze badplaats op maar twee uur afstand van Parijs. Het grote geluk van Deauville is dat de mooie oude architectuur bewaard is gebleven en niets in het plaatselijke decor je afleidt: hier kun je onbekommerd ontspannen en lekker bijkomen.
Wie Deauville wil ontdekken maakt eerst simpelweg een wandeling over de beroemde houten Promenade des Planches, langs de zee. Daarnaast is er keuze te over qua activiteiten, ideaal voor uw zakelijke relaties of andere klanten. Denk aan wandelingen en tours met een gids, met een 2CV (‘het lelijke eendje’) het achterland Pays d’Auge verkennen, uitgebreid tafelen, naar het casino, golfen, zeilen, paardrijden – over het strand! – of naar een kuuroord met zeewaterbehandelingen.
Er zijn maar liefst tweeduizend overnachtingsmogelijkheden beschikbaar – in alle categorieën – en veertig restaurants waarvan twee met Michelinsterren. Ook niet mis: het hele jaar door zijn 440 winkels en boetieks open, zelfs op zondag!
Sinds januari 2017 doet Deauville ook de promotie voor de tien gemeenten in het mooie gebied om de stad heen. Reden te over om te checken welk interessant en compleet programma we voor u kunnen samenstellen!

NANCY
Mooi van dichtbij, en mooi dichtbij.
Voor Nederlanders is Nancy ideaal voor korte en langere tipjes: vanaf Amsterdam ben je er binnen zes uur. In die paar uur rijd je wel naar een echt andere wereld, in de Lorraine, langs de autoroutes naar het zuiden.
Nancy huisvest een zeldzame collectie architectonische en artistieke pareltjes. De Place Stanislas (Unesco-werelderfgoed) is volgens reisgids Lonely Planet het op drie na mooiste plein van de wereld! Nancy is de Franse hoofdstad van de Art Nouveau en dat zie je terug in zowel de architectuur als in het artistieke werk van kunstenaars als Gallé en Majorelle in het Musée de l’Ecole de Nancy.
En er is zoveel meer: Nancy heeft een eclectische culturele scene en dankzij een jonge bevolking – met 45.000 studenten – ook een zinderend nachtleven. De oude binnenstad is très romantique, overal zijn openbare parken en de stad heeft een eigen culinaire traditie (‘Nancy Passions Sucrées’), een rivierhaven, zes musea en ga maar door.
Fietsers weten Nancy allang te vinden vanwege de Véloroute 50 (van Brugge naar Lyon via Luxemburg) en als beginpunt van de 85 kilometer lange ‘Lus van de Moezel’.

STEDEN IN DE AUVERGNE-RHÔNE-ALPES
Twee steden, duizend redenen ze te bezoeken!
De regio Auvergne-Rhône-Alpes is om allerlei redenen aantrekkelijk en zeker voor stedentrips. Wie kent er niet de faam van Lyon als hoofdstad van de gastronomie? Een rising star qua toerisme is de stad Clermont-Ferrand, de thuishaven van bandenmerk Michelin en de toegangspoort naar het vulkanisch landschap van de Auvergne.

Lyon, een metropool met een menselijke maat
Met veel trots nam Lyon in 2016 de titel ‘Beste Europese Weekendbestemming’ in ontvangst tijdens de World Travel Awards. Bezoekers raken er dan ook niet snel uitgekeken. Van een meer dan tweeduizend jaar oud theater en  middeleeuwse straatjes tot de meest moderne architectuur: Lyon heeft het allemaal.
Je raakt er ook niet snel uitgegeten: Lyon telt meer dan vierduizend restaurants! En dat is het hoogste aantal per inwoners van Frankrijk. De naam van Paul Bocuse is voor altijd aan de stad verbonden, maar de klassieke keuken is zeker niet de enige in town.
Met de Lyon City Card is het eenvoudig en voordelig om de stad helemaal te leren kennen. Hij kan gelden van 1 tot 4 dagen en geeft gratis openbaar vervoer, gratis toegang tot 22 musea, een stadswandeling met gids en een boottochtje (zomers) of busrit (in de winter) en nog veel meer. In overleg stellen we het beste programma samen.
Ook bespreekbaar: een gastronomische tocht per e-bike of de stad door per Segway. En nog veel meer!

Clermont-Ferrand: een mooie natuur, en een oud industrieel karakter
De hoofdstad van de Auvergne ligt aan de voeten van vele vulkanen: Clermont-Ferrand. De geschiedenis van deze bijzondere plaats gaat tweeduizend jaar terug en is nog altijd voelbaar – en hier en daar ook zichtbaar – in het oude centrum. Clermont-Ferrand heeft ook een rijk industrieel erfgoed. Het museum ‘L’Aventure Michelin’ vertelt de levendige geschiedenis van het wereldberoemde bandenmerk dat z’n tijd altijd ver vooruit was.
De omgeving van Clermont-Ferrand is minstens even spectaculair: hier kan je een unieke 100% ‘vulkanische’ dag beleven. Met allereerst een leerzaam bezoek aan de Lemptégy, een vulkaan in de keten Chaîne des Puys. Met een treintje rijd je naar het hart van deze open vulkaan, waar je alles ontdekt over de geologische geschiedeis van deze plek. En van de anatomie van een vulkaan: magmakamer, pijp, dijk, strot enzovoort. Na een lekkere lunch midden in de Chaîne des Puys staat het treintje ‘Panoramique des Dômes’ klaar om naar de top van de Puy de Dôme te rijden. Daar wacht de Tempel van Mercurius, een van de hoogste bergheiligdommen van het westelijke Romeinse rijk.

GALERIES LAFAYETTE
Een stad met een Galeries Lafayette is een leukere stad!
Sinds zijn creatie aan het eind van de negentiende eeuw is het illustere warenhuis Galeries Lafayette dé Franse graadmeter voor ‘wat in de mode is’. Het slimme concept is om onder een dak alle actuele merken samen te brengen – van heel exclusieve tot zeer betaalbare – en permanent te monitoren of al deze merken nog steeds een plek in de collectie verdienen.
Er zijn inmiddels zo’n zestig grote winkels in Frankrijk aanwezig, met als paradepaardje de Galeries Lafayette Paris Haussmann Departement Store in de hoofdstad.
Gesitueerd in het hart van Parijs aan Boulevard Haussmann, huisvest deze Galeries Lafayette maar liefst 3500 van de beste merken op 70.000 vierkante meter winkelruimte. Het imposante gebouw heeft een Neo-Byzantijnse koepel  uit 1912 en is over de hele wereld bekend. Met als resultaat dat het de op een na meest bezochte plek in Parijs is.
Wil je er meer doen dan winkelen, dan heb je keus uit nieuwe activiteiten als beauty workshops, leren hoe echte Franse macarons te bakken, wijn- en kaasproeverijen en modeshows.

DIJON
Welkom in Dijon, de heerlijke hoofdstad van Bourgogne Franche Comté
In Dijon is het leven goed. Deze regionale hoofdstad heeft in alles een menselijke maat behouden, ondanks de wereldberoemde allure van de producten die ervandaan komen! Zoals de wijnen uit het gezegende gebied Côte des Nuits. Hier kent de mens al vele eeuwenlang  heel precies alle specifieke karakteristieken en smaken van de verschillende percelen: de zogenaamde ‘’Climats’ zijn daarom zelfs opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst.
Dijon is ook een officiële ‘Ville d’art et Histoire’ en in 2019 wordt de opening verwacht van ‘La cité de la gastronomie et du Vin’. Dit is een nieuwe wijk – op de plaats van een oud ziekenhuis – gericht op zowel uitgaan als op exposities en onderwijs rond de thema’s smaak, goede voeding, gastronomie, wijn, levenskunst en cultuur. Er worden jaarlijks een miljoen mensen verwacht, ook dankzij de toekomstige congres- en conferentiemogelijkheden.En er kan nog zoveel meer: leuke stadswandelingen maken, ook met een Segway, een aperitiefje drinken boven op de toren van Philippe le Bon, brunchen in de markthalen, een helikoptervlucht of ballonvaart maken of toeren door de wijngaarden, met de auto of lekker op de fiets.

BRETAGNE
Bretagne: authentiekere stadjes kom je zelfs in Frankrijk niet snel tegen.
Oké, ze zijn niet allemaal groot in omvang, maar wel in interessantheid. En in aantal: Bretagne kent twintig plaatsen die het label ‘Ville d’Art et d’Histoire’ of ‘Ville Historique’ hebben gekregen vanwege hun architectonische, stedelijke en culturele erfgoed. Als bezoeker vind je hier een boeiende mix tussen authenticiteit en moderniteit en zul je ontdekken dat veel oude gebruiken nog altijd functioneel zijn.
Gastvrijheid staat hoog in het vaandel van deze steden, waarvan Rennes (de hoofdstad), Vannes (aan de golf van Morbihan) en Quimper (met zijn beroemde kathedraal en aardewerk) de bekendste zijn.
En dan zijn er ook nog de übercharmante ‘Petites Cités de Caractère®’,: 25 pareltjes van architectuur die hun lieflijke karakter hebben weten te behouden ondanks de voortschrijdende tijd. Twee ervan – Rochefort-en-Terre en Locronan – staan niet voor niets ook op de lijst van ‘Les plus beaux villages de France’.
Andere stadjes maken slim werk van hun specifieke plaatselijke eigenaardigheden. Zo is Bécherel nu een echte boekenstad en ga je naar Pontrieux voor de bloemrijke wasplaatsen langs de rivier de Trieux. En overal is altijd wel een leuke weekmarkt om over rond te struinen…

TOULOUSE
Toulouse: vol contrasten maar altijd rozig gestemd
Al sinds eeuwen is ‘la ville rose’ de bijnaam van Toulouse, omdat veel van de fraaie panden in het centrum zijn gebouwd met rozerode baksteen. Er is uitzonderlijk veel te zien en te ondernemen in de levendige stad, waarbij je de auto kunt laten staan: te voet, per fiets en per metro beweeg je je hier uitstekend. En per boot ook: dwars door de stad lopen de rivier de Garonne en het Canal du Midi, een Unesco-werelderfgoed.
Aan de rand van Toulouse liggen de imposante vliegtuigfabrieken van Airbus – waar je de assemblagehal van de A380 and A350 kunt bezoeken – met ernaast het museum Aeroscopia. Toulouse is ook een belangrijke speler op het gebied van de ruimtevaart, waaraan het themapark ‘La Cité de l’Espace’ is gewijd. Leuk voor met kinderen, maar ook volwassenen worden hier veel wijzer!Verder ook geen gebrek aan aardse genoegens: Toulouse is een echte bestemming voor serieuze lekkerbekken dankzij het grote aantal restaurants en de speciale foodmarkten. En nog meer goed nieuws: vanaf Amsterdam vlieg je er binnen twee uur naartoe, meerdere keren per dag!

METZ
Metz: na een verleden met veel veranderingen, nu voor altijd een Franse (s)topstad!
Op bijna vijf uur rijden van Amsterdam, is het groene Metz een uitstekende eindbestemming of  halteplaats. Genesteld hoog in het noordoosten van het land, vlak bij België, Luxemburg en Duitsland – met alle historische onrust van dien – verrast Metz met zijn interessante mix van buitenlandse invloeden en een eigenzinnig karakter.
Metz scoort niet voor niets sinds jaar en dag drie sterren in de groene Michelingids: het is een ‘Ville d’Art et d’Histoire’ die zich laat lezen als een stijlcatalogus vol verschillende bouwperiodes. De thermen in het Musée de la Cour d’Or zijn gallo-romaans, de middeleeuwen en renaissance zijn duidelijk op de Place St Louis en de heuvel Ste Croix, terwijl de 18e eeuw zich laat zien in het Quartier Impérial.
Het Centre Pompidou-Metz is dan weer ultramodern, net als het Quartier de l’Amphithéâtre waar veel beroemde stedenbouwkundigen en architecten zich uitleven. Zo opent in 2018 het nieuwe congrescentrum Metz Robert Schuman, ontworpen door Wilmotte & Associés. Ook in het waanzinnige hotel Maison Heler (Philippe Starck, vanaf 2020) zien we u en uw klanten binnenkort graag terug!

BIG BUS TOURS
Een leuke manier om Parijs te verkennen is met de Big Bus Tours. Zij zijn busspecialist in vele steden in de wereld en zo ook in de Franse hoofdstad. Vanuit de open dubbeldeks bus heb je een goed zicht op de bezienswaardigheden en met het hop on hop off principe kun je eenvoudig onderweg uitstappen voor een bezoek. Er zijn speciale routes langs de highligths en door Montmartre en ook ’s avonds kun je op pad langs de mooi verlichte gebouwen.  Dankzij een koptelefoon hoor je onderweg de leukste details over de stad. Ook is een combinatie met een riviercruise over de Seine mogelijk.
Fotocredits: CRT Bretagne, Emmanuel Berthier

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s